Инклузивни наставник

Инклузивно образовање подразумева укључивање свих ученика у образовни процес и уклањање физичких и комуникацијских препрека које ометају тај процес. Постоје разни сајтови који нам пружају потребне информације, пратећу документацију, дају законске смернице о пружању додатне подршке ученицима, организују се прикладне тематске обуке…
Идеја за покретање овог блога је настала као потреба да наставници који раде у инклузивним одељењима имају свој простор где ће објављивати примере добре праксе, размењивати искуства и пружати једни другима подршку у превазилажењу професионалних фрустрација и недоумица.

Рад у инклузивном одељењу је професионални изазов пред којим поклекну и врсни методичари и највећи ентузијасти у настави. Низом стручних обука наставници се професионално оснажују за имплементацију инклузивног образовања. На обукама се највише научи у паузама, када учесници неформално размењују искуства иѕ учионице, мале педагошке трикове , добру идеју за час, али и отворено проговоре о својим страховима и осећању професионалне немоћи. Неки се отворено надају да ће идеја о инклузивном образовању бити напуштена, а заборављају да је ученика који теже усвајају градиво ,или оних малих паметњаковића које интересује све осим онога што прописује Наставни план и програм ,било и биће у школама увек, те стога нема ниједног наставника у школи који није инклузивни наставник.

Инклузивни наставник је креативан и сналажљив, отвореног ума, без предрасуда, наставник који не размишља праволинијски, истаживачког је духа.

Инклузивни наставник није супер херој . Он је понекад уморан,фрустриран, пореди себе са Сизифом .

Инклузивном наставнику је потребна додатна подршка у наставном раду. Разменом искустава из своје наставне праксе направимо мрежу подршке наставницима у инклузивном образовању.

Advertisements

One thought on “Инклузивни наставник

  1. Сви предавачи теже да добро подучавају, али достићи овако захтеван циљ није увек лако. Колегиница говорећи о инклузији има смелости да истраје у потрази ка савршености и да употреби своју вештину и умеће за добробит својих ученика.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s